Biography

ZIE:
http://www.marcvandelft.nl/menu4.html   

VOOR EEN UITGEBREIDE BIOGRAFIE MET FOTO"S E.D. 
ZIE:
http://www.marcvandelft.nl/menu20.html   
----------------------------------------------

Marc van Delft werd op 4 april 1958 in Den Haag geboren en componeerde vanaf ongeveer zijn 10e / 11e jaar. In zijn jeugd werden enige orkestwerken door jeugdorkesten ten uitvoer gebracht. 
Hij bezocht vanaf zijn 10e jaar de Haagse Vrije School en studeerde daarna compositie en muziektheorie aan de conservatoria te Den Haag en Utrecht.

Zijn compositie-docenten waren Peter Schat in Den Haag en Hans Kox en Tristan Keuris in Utrecht.   Piano als bijvak studeerde hij bij Kees van der Ben.
In 1987 studeerde hij af als ‘docerend musicus - Theorie der Muziek’ bij zijn muziek-theorie-docent Jurrien Sligter. Begin jaren ’80 werden een aantal werken door beroeps-symfonie-orkesten ten uitvoer gebracht, zoals het Nederlands Ballet Orkest, het Nationaal Jeugd Orkest (oa. in het Concertgebouw te Amsterdam), het HGO, het LSO en het Nederlands Kamer Koor. Veel van deze werken werden met positieve recensies ontvangen.

Sinds 1985 begon Van Delft te componeren voor blaasorkesten en werd voor dit medium een omvangrijk oeuvre gecomponeerd. In 1990-1991 en 1992 werden nog de ‘Orkestvariaties’ opus 18 uit 1989 uitgevoerd door ‘Con Brio’ uit Amsterdam o.l.v. Iman Soeteman (o.a. in het Concertgebouw te Amsterdam, en door het ‘Ford Symfonie Orkest’ uit Keulen). Dit was het laatste werk van de componist waarin de twaalftoonstechniek van Peter Schat werd gehanteerd. 

Voorts werden er meerdere kamermuziekwerken, liederen, koorwerken e.d. uitgevoerd. (o.a. saxofoonkwartetten, kamerkoor, fluitorkest, kleine ensembles zoals het Escher-ensemble, het Valerius-ensemble etc.) Een Mis (opus 15) voor Koor, solisten en orkest klonk in de Grote Kerk te Den Haag. (Het Residentiekoor o.l.v. Paul van Gulick, 1993) Ook ontstond filmmuziek voor het korte filmpje ‘Bobby’, een film geproduceerd door Ruud van Hemert, en in 1993 2x door de TROS op tv uitgezonden: 15/3 en 9/4.

Sinds 2000 organiseert de componist in Den Haag af en toe pianorecitals waarbij hij o.a. zijn eigen pianomuziek en andere werken ten uitvoer brengt.

Ook op de radio klonken enige tientallen malen werken van Van Delft. Op CD verschenen 20 a 30 werken van de componist, o.a. de ‘Orkestvariaties’, gespeeld door het ‘Ford Symfonie Orkest’ Keulen en vele blaasmuziekwerken.

Ook op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade werden vele werken voor fanfare-orkest uitgevoerd door top-orkesten en werden vele successen behaald, met name door het Frysk Fanfare Orkest o.l.v. Jouke Hoekstra, zoals de Symphonia in 1991, de American Fantasy in 1993 en 'A Choral for a Solemn Occasion' in 2001, waarna dit laatste werk door de langzame en gevoelige uitvoering van Hoekstra zo'n succes had dat het daarna door honderden blaasorkesten moet zijn gespeeld.

De laatste grote uitvoeringen (en successen) waren werken voor groot Harmonie-orkest (inclusief strijkersgroep) door Spaanse en Hollandse toporkesten, zoals 'Movements' en de 2e symfonie opus 140 door ‘La Artistica’ uit Bunol o.l.v. Henrie Adams in 2006 en 2008, de Michaelssymfonie opus 45 door een van de 2 toporkesten uit Lliria (Spanje) in 2010 (de Unio Musicale de Lliria o.l.v. Enrique Artiga).en in 2016 door l'artistica in Bunol, en de 3e symfonie in 2011 door 'Auletes' o.l.v. Jos Schroevers in de concertzaal te Tilburg in de serie 'verrassende ontmoetingen'.
De première van de 'Michaels Day Symphony' vond plaats in 2012 in Lliria, en in 2017 vond de première plaats van de 'Dance-suite' door st. Michael-Thorn o.l.v. Ivan Meylemans in Vredenburg-Utrecht tijdens de WASBE-conferentie.
Het 1e deel van de Dance-suite is daarna door twee Amerikaanse Universiteits-orkesten uitgevoerd, en de gehele Dance-suite werd in 2019 gespeeld door een Belgisch orkest olv. Bart Picqueur - De Koninklijke Harmonie Sinte Cecilia Zele.

In 2019 werd ook Images in Barcelona uitgevoerd door het beroeps-harmonie-orkest. In 2014 werd het eerste werk voor Brassband uitgevoerd: De 'Sylvester-fantasy' in Zuid-Duitsland, en op het WMC van 2017 werd de 'American Fantasy' door de fanfare st. Caecilia-Schimmert o.l.v. Frenk Rouschop uitgevoerd. In de jaren  2018-2019 componeerde Marc een heel aantal werken voor het Inguz-trio, voor piano en 2 violen, die met de 2 viooldames op een heel aantal concerten werden uitgevoerd. In april 2018 werd de MIS in D klein opus 166 tijdens de Paasdienst uitgevoerd door een kerkkoor met orgel in de fraaie Antonius Abt kerk Dhg, door het kerkkoor Laus Deo olv Patrick Hopper, mmv 4 extra instrumenten.

Sinds zijn 14e is Van Delft ook geinteresseerd in de Antroposofie, en sinds 1990 werden er vele cursussen en lezingen over het verband tussen Antroposofie, muziek, toonsoorten, planeten-archetypen, jaarfeesten, esoterie en kunstgeschiedenis e.d. gegeven.

 

 

 

Collection

Danza Fantastica opus 175a (2019)

Composer name

Marc van Delft

DANCE SUITE opus 160

Composer name

Marc van Delft

DANCE opus 160 A

Composer name

Marc van Delft

News

Sign up for our newsletter