Biography

ZIE:
http://www.marcvandelft.nl/menu4.html   

VOOR EEN UITGEBREIDE BIOGRAFIE MET FOTO"S E.D. 
ZIE:
http://www.marcvandelft.nl/menu20.html   
----------------------------------------------

Marc van Delft werd op 4 april 1958 in Den Haag geboren en componeerde vanaf ongeveer zijn 10e / 11e jaar. In zijn jeugd werden enige orkestwerken door jeugdorkesten ten uitvoer gebracht. 
Hij bezocht vanaf zijn 10e jaar de Haagse Vrije School en studeerde daarna compositie en muziektheorie aan de conservatoria te Den Haag en Utrecht.

Zijn compositie-docenten waren Peter Schat in Den Haag en Hans Kox en Tristan Keuris in Utrecht.   Piano als bijvak studeerde hij bij Kees van der Ben.
In 1987 studeerde hij af als ‘docerend musicus - Theorie der Muziek’ bij zijn muziek-theorie-docent Jurrien Sligter. Begin jaren ’80 werden een aantal werken door beroeps-symfonie-orkesten ten uitvoer gebracht, zoals het Nederlands Ballet Orkest, het Nationaal Jeugd Orkest (oa. in het Concertgebouw te Amsterdam), het HGO, het LSO en het Nederlands Kamer Koor. Veel van deze werken werden met positieve recensies ontvangen.

Sinds 1985 begon Van Delft te componeren voor blaasorkesten en werd voor dit medium een omvangrijk oeuvre gecomponeerd. In 1990-1991 en 1992 werden nog de ‘Orkestvariaties’ opus 18 uit 1989 uitgevoerd door ‘Con Brio’ uit Amsterdam o.l.v. Iman Soeteman (o.a. in het Concertgebouw te Amsterdam, en door het ‘Ford Symfonie Orkest’ uit Keulen). Dit was het laatste werk van de componist waarin de twaalftoonstechniek van Peter Schat werd gehanteerd. 

Voorts werden er meerdere kamermuziekwerken, liederen, koorwerken e.d. uitgevoerd. (o.a. saxofoonkwartetten, kamerkoor, fluitorkest, kleine ensembles zoals het Escher-ensemble, het Valerius-ensemble etc.) Een Mis (opus 15) voor Koor, solisten en orkest klonk in de Grote Kerk te Den Haag. (Het Residentiekoor o.l.v. Paul van Gulick, 1993) Ook ontstond filmmuziek voor het korte filmpje ‘Bobby’, een film geproduceerd door Ruud van Hemert, en in 1993 2x door de TROS op tv uitgezonden: 15/3 en 9/4.

Sinds 2000 organiseert de componist in Den Haag af en toe pianorecitals waarbij hij o.a. zijn eigen pianomuziek en andere werken ten uitvoer brengt.

Ook op de radio klonken enige tientallen malen werken van Van Delft. Op CD verschenen 20 a 30 werken van de componist, o.a. de ‘Orkestvariaties’, gespeeld door het ‘Ford Symfonie Orkest’ Keulen en vele blaasmuziekwerken.

Ook op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade werden vele werken voor fanfare-orkest uitgevoerd door top-orkesten en werden vele successen behaald, met name door het Frysk Fanfare Orkest o.l.v. Jouke Hoekstra, zoals de Symphonia in 1991, de American Fantasy in 1993 en 'A Choral for a Solemn Occasion' in 2001, waarna dit laatste werk door de langzame en gevoelige uitvoering van Hoekstra zo'n succes had dat het daarna door honderden blaasorkesten moet zijn gespeeld.

De laatste grote uitvoeringen (en successen) waren werken voor groot Harmonie-orkest (inclusief strijkersgroep) door Spaanse en Hollandse toporkesten, zoals 'Movements' en de 2e symfonie opus 140 door ‘La Artistica’ uit Bunol o.l.v. Henrie Adams in 2006 en 2008, de Michaelssymfonie opus 45 door een van de 2 toporkesten uit Lliria (Spanje) in 2010 (de Unio Musicale de Lliria o.l.v. Enrique Artiga).en in 2016 door l'artistica in Bunol, en de 3e symfonie in 2011 door 'Auletes' o.l.v. Jos Schroevers in de concertzaal te Tilburg in de serie 'verrassende ontmoetingen'.
De première van de 'Michaels Day Symphony' vond plaats in 2012 in Lliria, en in 2017 vond de première plaats van de 'Dance-suite' door st. Michael-Thorn o.l.v. Ivan Meylemans in Vredenburg-Utrecht tijdens de WASBE-conferentie.
Het 1e deel van de Dance-suite is daarna door twee Amerikaanse Universiteits-orkesten uitgevoerd, en de gehele Dance-suite werd in 2019 gespeeld door een Belgisch orkest olv. Bart Picqueur - De Koninklijke Harmonie Sinte Cecilia Zele.

In 2019 werd ook Images in Barcelona uitgevoerd door het beroeps-harmonie-orkest. In 2014 werd het eerste werk voor Brassband uitgevoerd: De 'Sylvester-fantasy' in Zuid-Duitsland, en op het WMC van 2017 werd de 'American Fantasy' door de fanfare st. Caecilia-Schimmert o.l.v. Frenk Rouschop uitgevoerd. In de jaren  2018-2019 componeerde Marc een heel aantal werken voor het Inguz-trio, voor piano en 2 violen, die met de 2 viooldames op een heel aantal concerten werden uitgevoerd. In april 2018 werd de MIS in D klein opus 166 tijdens de Paasdienst uitgevoerd door een kerkkoor met orgel in de fraaie Antonius Abt kerk Dhg, door het kerkkoor Laus Deo olv Patrick Hopper, mmv 4 extra instrumenten.

Sinds zijn 14e is Van Delft ook geinteresseerd in de Antroposofie, en sinds 1990 werden er vele cursussen en lezingen over het verband tussen Antroposofie, muziek, toonsoorten, planeten-archetypen, jaarfeesten, esoterie en kunstgeschiedenis e.d. gegeven.

 

 

 

Collection

Requiem for the Trees - for 2 vlns & pf

Composer name

Marc van Delft

Requiem for the Trees opus 174 (2018) voor 2 violen en piano; Gecomponeerd naar aanleiding van de vernietiging de oerwouden en de bomen en de bossen in de wereld; Het werk is in een soort Arvo Pärt-achtige stijl gecomponeerd;

'Dialogues' 'Encounter - 2vln+pf op. 177

Composer name

Marc van Delft

'Dialogues' opus 177 - 2019 'De ontmoeting -Valentijnsdialogen' / 'Encounter - Valentine dialogues' Voor 2 violen en piano / For 2 violins and piano - voor ruimtelijk opgestelde instrumenten. De violisten staan ver weg van elkaar en gaan langzamerhand naar elkaar toe, spelen afwisselend en lopen langzaam naar het midden tot ze elkaar ontmoeten en samen verder gaan. (tenslotte gaan ze elk weer haars weegs)

Lamento opus 171 for piano+violin or ...

Composer name

Marc van Delft

Lamento opus 171 (2018) voor viool of althobo of altfluit en piano / For violin, corno inglese or alto flute - Weemoedige klaagzang met duistere, complexe akkoorden en een enigszins exotische melodie....

Paas-trio - for 2 violins and piano

Composer name

Marc van Delft

Het Paas-trio is een werk voor 2 violen en piano en bestaat uit een samenvoeging van 3 werken die ook apart zouden kunnen worden uitgevoerd. Deel 1 en 2 staan voor het lijden en sterven van Christus. Deel 3 staat voor de opstanding op Paaszondag, de triomf, de jubel van de overwinning.

Trio Glorioso - for 2 violins and piano

Composer name

Marc van Delft

Het Trio Glorioso Opus 167C (ook het 3e deel van het Paas-trio), is een bruisend en extatisch Jubelstuk wat de vreugde en de overwinningsroes van de Paaszondag moet verbeelden. Raadzaam is het om eerst het Intermezzo opus 167D te spelen wat de strijd tussen licht en duisternis verbeeldt.

Solus - Elegy - for 2 violins and piano

Composer name

Marc van Delft

Tragiek en berusting, een Hommage aan Arvo Pärt. Na de wanhoopsklacht (verwijzend naar Goede Vrijdag) volgt een weemoedige, berustende Elegie waarin een soort eeuwigheid doorklinkt. (stille zaterdag...) Verwant met bv. een werk zoals 'Tabula rasa' van Pärt.

Trio Appassionato opus 167A (2vln+pf)

Composer name

Marc van Delft

Onstuimig werk voor 2 violen en piano, wat bij de première in Gorkum veel succes had. Met minimal-achtige herhalingstechnieken.

Advents-koraal / Advent choral opus 168

Composer name

Marc van Delft

De Adventstijd is het begin van het kerkelijk jaar. Vanuit de stilte en de duisternis wordt de geboorte van Christus verwacht. Dit koraal verklankt deze stemming van stilte en ingetogenheid die typisch is voor de Adventsstemming....

MIS in D op 166 voor koor & blaasorkest

Composer name

Marc van Delft

Mis in D opus 166 (2017) voor koor en harmonie- of fanfare-orkest. 4 delen, zonder Credo. Met spektakulair Gloria, en een diepzinnig, tragisch Agnus Dei. Stromende muziek in het Sanctus. In neo-modaal muzikaal idioom.

MIS in D opus 166 voor orgel en koor (+)

Composer name

Marc van Delft

MIS in D voor orgel en koor, en eventuele toevoeging van extra instrumenten.

Music for a great man, Opus 172

Composer name

Marc van Delft

Majestueus werk ter nagedachtenis / In Memoriam aan de Grote leraar, spreker, schrijver, vrije school leraar, regisseur W.F.Veltman, een machtige Uomo Universalis, en geestelijke vader van de componist.

Space Music III, Opus 162(163) Apotheose

Composer name

Marc van Delft

Virtuoos en spectaculair werk voor ruimtelijk opgestelde Brassband.

Canon (Intrada / Intermezzo), Opus 163

Composer name

Marc van Delft

Een soort korte Intrada van ca 1 minuut, wat ook als intermezzo zou kunnen worden gebruikt. Het heet canon, omdat het voornamelijk uit canons bestaat, tussen beide groepen. Het is kort, zakelijk en krachtig.

Elegy / A requiem for Roger, Opus 163

Composer name

Marc van Delft

Dit werk maakt deel uit van de serie: 'Space Music III' opus 163 uit 2017. Treurmuziek, gecomponeerd ter nagedachtenis van de beste vriend van de componist. Na de treurmuziek van het begin volgt een dramatische climax en het eindigt met de hemelse eeuwigheid...

Canzona, Opus 163 (uit: Space Music III)

Composer name

Marc van Delft

Ik heb meerdere werken voor deze bezetting geschreven, maar dit werk was het meest geinspireerd op de indrukwekkende canzona's van Gabrieli. Vandaar dat het de naam 'Canzona' kreeg.

2nd Dance-suite opus 175

Composer name

Marc van Delft

Bruisend en opwindend spectakelwerk, geinspireerd op 20e eeuwse folkloristische symfonische balletmuziek zoals de vroege Strawinsky of 'De dansen van Estancia' van Ginastera, met een vrolijk en speels 1e deel, een verstild middendeel, en een deels vrolijk en deels ruig-barbaars slotdeel.

Danza Fantastica opus 175a (2019)

Composer name

Marc van Delft

Bruisend en opwindend spectakelwerk, geinspireerd op 20e eeuwse folkloristische symfonische balletmuziek zoals de vroege Strawinsky of 'De dansen van Estancia' van Ginastera. Een grillig, cappricieus en ook wel optimistisch stuk.

Dance suite, Opus 160

Composer name

Marc van Delft

Bruisend en opwindend spectakelwerk, geinspireerd op 20e eeuwse folkloristische symfonische balletmuziek zoals de vroege Strawinsky of 'De dansen van Estancia' van Ginastera, met een zeer opwindend en meeslepend eerste deel, een dreigend, mysterieus en ingehouden 2e deel, en een evenzeer bruisende en opwindende finale met een nog ruiger karakter, maar met een snelle Keltische reel als vrolijk intermezzo.

Dance, Opus 160 A

Composer name

Marc van Delft

Bruisend en opwindend spectakelwerk, geinspireerd op 20e eeuwse folkloristische symfonische balletmuziek zoals de vroege Strawinsky of 'De dansen van Estancia' van Ginastera. Het is een zeer opwindend en meeslepend stuk, snel van het begin tot het eind, als een soort dolle rit in een achtbaan....

News

Sign up for our newsletter