Eindhoven Te Deum
Arjan van Baest
Product ID SON00000098
Composer Arjan van Baest
Duration 22:30 min
Genre Religious, Classical, Latin, Choral, Memorial
Instrumentation Percussion, Brass ensemble, Choir and vocal ensemble, Choir with soloist, Organ
Brought to you by sonolize, Aangeboden door Sonolize, Angeboten von Sonolize,
Offert par Sonolize, Ofrecido por Sonolize, Oanbean troch Sonolize.
Eindhoven Te Deum
Our Choice

Eindhoven Te Deum

SKU SON00000098
Composer Arjan van Baest
Arranger
Genre Religious
Classical
Latin
Choral
Memorial
Instrumentation Percussion
Brass ensemble
Choir and vocal ensemble
Choir with soloist
Organ
Free description Sopraan, koor SATB (div.), orgel, 4 trompetten, 4 trombones, buisklokken, tamtam, pauken en beiaard
Grade 4
Duration 22:30 min
Year 2019

Score + Parts

€ 175,00

Score

€ 50,00

Program Notes

Sopraan, koor SATB (div.), orgel, 4 trompetten, 4 trombones, buisklokken, tamtam, pauken en beiaard

Voor de 75e herdenking van de bevrijding van Eindhoven in september 2019 heeft Collegium Musicum Eindhoven aan de in Eindhoven woonachtige componist Arjan van Baest (1969) opdracht gegeven een ‘Te Deum’ te componeren. Het ‘Te Deum’ is een hymne uit de katholieke liturgie. Deze hymne wordt vaak gezongen bij plechtige dankdiensten, in het verleden vaak ook gekoppeld aan politieke en militaire overwinningen. In zijn masteronderzoek naar de muziekpraktijk in de Catharinakerk laat Ruud Huijbregts zien dat ook in Eindhoven zo’n Te Deum-traditie bestond.

Het ‘Eindhoven Te Deum’ is een uiting van dankbaarheid voor het feit dat wij al 75 jaar in vrijheid leven, vrij van oorlog en onderdrukking, in een democratische rechtsstaat.

Recente nationale en internationale politieke ontwikkelingen maken duidelijk hoe relatief die vrijheid is. Wat is vrijheid als we onze grenzen het liefst hermetisch afsluiten voor mensen die op de vlucht zijn omdat ze hun leven niet zeker zijn? Wat is vrijheid als steeds meer mensen de druk die we elkaar als samenleving opleggen niet meer aankunnen? Wat is vrijheid als we onze ogen sluiten voor de aantasting van milieu en klimaat?

Het ‘Eindhoven Te Deum’ adresseert deze ambivalentie: parallel aan delen van de Latijnse tekst van het ‘Te Deum’ klinken twee gedichten van Ankie Peypers die zij schreef voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Deze gedichten zijn een directe oproep aan ons om de vrijheid levend te houden en haar niet voor lief te nemen. ‘Eindhoven Te Deum’ is geschreven voor sopraansolo, koor, orgel, koperblazers, slagwerk en beiaard.

De partituur is los verkrijgbaar. Daarnaast is een complete set beschikbaar, met daarin de partituur, alle orkestpartijen en een klavieruittreksel voor de vocalisten.

Sign up for our newsletter