Divertimento
Rudi Tas
Product ID SON00001892
Composer Rudi Tas
Duration 06:16 min
Genre Concert piece
Instrumentation String ensemble
Brought to you by sonolize, Aangeboden door Sonolize, Angeboten von Sonolize,
Offert par Sonolize, Ofrecido por Sonolize, Oanbean troch Sonolize.
Divertimento

Divertimento

SKU SON00001892
Composer Rudi Tas
Arranger
Genre Concert piece
Instrumentation String ensemble
Free description Divertimento for Violin Quintet
Grade 5
Duration 06:16 min
Year 2002

Score + Parts

€ 33,50

Score

€ 13,90

Program Notes

Divertimento for Violin Quintet

Voor de vioolklas van een collega schreef Rudi Tas in 2002 zijn Divertimento voor vioolkwintet. Het is een uit korte frasen samengesteld lichtvoetig werk bestaande uit drie delen: Entrata, Madrigale en Ballata. Muzikaal zijn alle delen geïnspireerd op volksliederen en tal van klassieke muzikale thema’s. Tal van Vlaamse volksliederen passeren de revue.

In het tweede deel, Madrigale,  wordt ode gebracht aan de Renaissance amateur-componist, stadsspeelman en muziekuitgever Tielman Susato. Deze beweging is overwegend gebaseerd op het Cum Decore van Susato. De cantus firmus wordt ingekleed met een pizzicato-begeleiding op de open snaren in combinatie met laddervreemde noten.

Vermaak, ontspanning en genot vinden we terug in het derde deel, de Ballata. Met een allegro vivace-beweging worden de volksliederen De Vastenavond die komt an en Des winters als het regent ingezet. Deze worden met het noodlotsthema uit de vijfde symfonie van Beethoven resoluut het zwijgen opgelegd. 

Figaro, en de vogelvanger Papageno, respectievelijk uit de opera’s Figaro’s Bruiloft en De Toverfluit van Wolfgang Amadeus Mozart, duiken onverhoeds op. Het Das klinget so herrlich verschijnt in pizzicato, als imitatie van het klokkenspel van Papageno, waarboven de eerste viool het Ros Beyaerdlied en zelfs Stille Nacht etaleert. 

Oorspronkelijk werd het werk gecomponeerd als toegift van een concertoptreden. Het is absoluut een stevig bisnummer dat zorgt voor heel wat speelplezier.

Sign up for our newsletter