Ave Verum
Rudi Tas
Product ID SON00001768
Composer Rudi Tas
Duration 03:15 min
Genre Choral
Instrumentation Choir and vocal ensemble
Brought to you by sonolize, Aangeboden door Sonolize, Angeboten von Sonolize,
Offert par Sonolize, Ofrecido por Sonolize, Oanbean troch Sonolize.
Ave Verum
Our Choice

Ave Verum

SKU SON00001768
Composer Rudi Tas
Arranger
Genre Choral
Instrumentation Choir and vocal ensemble
Free description Ave Verum for mixed choir with divisi
Grade 5
Duration 03:15 min
Year 2021

Score

€ 6,98

Program Notes

Ave Verum for mixed choir with divisi

In het Ave Verum baseert Tas zich op de tekstzetting die Mozart gebruikte; het is de incomplete versie, waarbij de laatste twee verzen ontbreken.

De subtiele beheersing en de muzikale inventiviteit is in de openingszinnen al aanwezig. Het ‘Ave Verum’ wordt in lydische en eolische wendingen ruimtelijk en glorieus ingekleurd. De geboorte van Christus wordt met een natuurlijke eenvoud in een majeur-toonaard beschreven.

Verder vestigt de Latijnse tekst de aandacht op het lijden van Jezus Christus. Ware passie en drama concentreert zich vooral op de laatste regel: ‘Wees voor ons een voorproef tijdens de beproeving van de dood.’

Om de oprechtheid en boodschap van deze zin te laten doordringen, herhaalt Tas hem progressief en combineert daarbij melodisch vernuft en harmonische kleuren. Het ‘in mortis examine’, als Gods aandeel in de ultieme ervaring van sterfelijkheid, wordt ook tweemaal herhaald.  Het werk eindigt in verstilde emotie waardoor er geen twijfel kan bestaan over de oprechtheid van de compositie of de boodschap ervan.

Sign up for our newsletter