Ave
Rudi Tas
Product ID SON00001766
Composer Rudi Tas
Duration 03:00 min
Genre Choral
Instrumentation Choir and vocal ensemble
Brought to you by sonolize, Aangeboden door Sonolize, Angeboten von Sonolize,
Offert par Sonolize, Ofrecido por Sonolize, Oanbean troch Sonolize.
Ave
Our Choice

Ave

SKU SON00001766
Composer Rudi Tas
Arranger
Genre Choral
Instrumentation Choir and vocal ensemble
Free description Ave for mixed choir with divisi [SSAATTBB]
Grade 5
Duration 03:00 min
Year 2014

Score

€ 19,20

Program Notes

Ave for mixed choir with divisi [SSAATTBB]

Op 18 december 2013 en 14 januari 2014, amper met een maand verschil, moet de koorwereld afscheid nemen van twee pioniers van de Europese koorgemeenschap: Dolf Rabus (1946-2013) en Monique Lesenne (1937-2014).

Rudi componeert een ‘Ave’ voor gemengd koor [ssaattbb] en draagt het in memoriam aan hen beiden op. Dion Ritten, Nederlands koordirigent en artistiek directeur van het ‘International CantaRode Choral Festval’ in Kerkrade (Nederland) vindt het een geweldig initiatief. Hij heeft beiden goed gekend en vooral met Dolf Rabus intens samengewerkt. Dion stelt voor om het uit te voeren op het slotconcert van het CantaRode Festival met alle deelnemende koren.

Het concert zou verzorgd worden door gerenommeerde (semi-professionele) koren uit drie landen: ‘Kamerkoor Limburg’ (Nederland) o.l.v. Dion Ritten, ‘Cantando Ekeren’ (België) o.l.v. Luc Anthonis en ‘Cantabile Limburg an der Lahn’ (Duitsland) o.l.v. Jürgen Fassbender. Op 14 juni 2014, in de St. Lambertuskerk in Kerkrade, werd het avondconcert afgesloten met de Nederlandse première van ‘Ave’. De uitvoering was van een hoog niveau en viel zeer in de smaak bij het select publiek van internationale kenners van de koormuziek.

De wereldpremière van Ave, vrij onverwacht en onaangekondigd, gebeurde ongeveer een maand eerder  in Mexico. Het ‘Ensamble Escénico Vocal’ o.l.v. Prof. Jorge Córdoba, dirigent en componist, bracht de première in Mexico City op 11 en 12 april 2014.

Het Ave vangt aan in de warme wereld van de lydische modus: op een voortdurend kabbelend ostinato van de laagste vrouwenstemmen ontspint een melodie die van stem tot stem wordt doorgegeven en etherisch zweeft over pulserende patronen. De rijke rustgevende harmonieën, prachtig gevormde en beklijvende melodieën creëren een suggestief en devotioneel werk.

Sign up for our newsletter