Biography

Sonja Beets heeft haar opleiding voor orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam voltooid. Na haar studie is ze zich in kamermuziek -met name de liedkunst- gaan specialiseren bij George van Renesse, Nelly Wagenaar en door deelname aan masterclasses in binnen- en buitenland, o.a. bij Györgi Sebök.

Daarnaast heeft ze opleidingen gevolgd in de niet-westerse filosofie, cultuur en muziek. In dit kader heeft ze een Indiaas strijkinstrument -de Sarangi- leren bespelen in de dhrupad-stijl (oudste devote stijl).

Naast het musiceren is zij actief bezig met componeren, schilderen en dichten. Een gedichtenbundel van haar is in eigen beheer uitgegeven en zij heeft diverse exposities op haar naam staan. Met componeren is zij gestart in 1989. Hierin werd zij gestimuleerd door Györgi Sebök, Martijn van den Hoek, Herman Ulhorn, Bernard Kruysen.
Zij componeert graag persoonlijk voor de musici die deel uitmaken van haar ensemble “Purusha”. Hierdoor ontstaan allerlei verschillende ensemble-varianten zowel instrumentaal als vocaal.

Na jaren van lesgeven, concerteren en exposeren is Sonja Beets momenteel bezig deze verschillende disciplines in zichzelf en met anderen tot integratie te brengen. Deze ontwikkeling heeft in 1997 geresulteerd in de oprichting van stichting “Muzenstede”, waar zij initiatiefneemster en medeoprichtster van is. Deze stichting heeft als doelstelling het bevorderen van de integratie en symbiose tussen mens en kunst en tussen de verschillende kunstdisciplines onderling.

In 2000 heeft zij het initiatief genomen tot het ontwikkelen van de “Muzikale Stadswandeling” in Wijk bij Duurstede, waarvoor zij negen gedichten van de dichter Willem de Mérode heeft geselecteerd bij evenzoveel karakteristieke locaties in dit plaatsje. Deze gedichten heeft zij getoonzet voor verschillende bezettingen en de opnamen hiervan worden in de vorm van een wandeling met toelichting via de lokale VVV aangeboden. Dit project heeft landelijke bekendheid gekregen; de liederencyclus is o.a. als weekthema in het radioprogramma A4 behandeld en kreeg veel aandacht op TV-Utrecht.
Het project wordt geheel vanuit stichting Muzenstede gefinancierd.
Haar officiële debuut als componiste deed zij met veel succes bij de presentatie van deze liederencyclus.

Zij heeft in 2003 een kamer-opera voltooid op een libretto van Tom Sol naar een verhaal van Voltaire: “De Argeloze”.
In 2005 presenteerde zij een speciaal projekt over het Vlaamse culturele erfgoed in België, waarin zij verschillende kunstvormen integreerde.
Haar compositie voor carillon “Had we the Wings …” werd gekozen als plichtwerk voor de openbare examens 2009 voor de hoogste graad van de KONINKLIJKE BEIAARDSCHOOL “Jef Denyn” in Mechelen (B).
Zij woont momenteel in Frankrijk, waar zij samenwerkt en concerteert met andere artiesten, voor wie zij ook nieuwe composities schrijft. Hier heeft zij ook een stichting opgericht: “La Grange des Arts” met als doel het culturele bewustzijn te bevorderen. Als onderdeel van deze stichting dirigeert zij een vocaal ensemble “Chant’enscène”.
 

Collection

News

Sign up for our newsletter